Все още има алтернатива за Кресненското дефиле

Правителството вече избира изпълнител за оспорваната от природозащитниците отсечка през дефилето, но според Десислава Стоянова от сдружение „За Земята“ и член на „Да спасим Кресненското дефиле“, все още може цялата магистрала да мине по източния обход – там, където според правителствения вариант ще е само едното платно.

Според нея, това е може би единственото решение сега за правителството, ако иска да завърши проекта без да връща пари. Други алтернативи са били тази за голям тунел или друга – за серия от по-малки тунели над ж.п. линията. Според Стоянова, по един или друг начин правителството е отхвърлило всички предложения или просто ги е премълчало. Същото се е случило според нея досега и с алтернативата за пълен източен обход, въпреки че хората в Кресна подкрепят именно това. Сегашният вариант, който се процедира в търга, е въз основа на манипулирани данни в доклада за въздействие върху околната среда и предварително взето решение, според представителя на коалицията „Да спасим Кресненското дефиле“.

В момента вече се нарушават европейските директиви, тъй като имаме унищожение на популации и увреждане на хабитати. „Още от 2008 година има официално взето решение да се строи магистралата извън Кресненския пролом и само заради това тя беше построена във всички други отсечки. Сега то се нарушава. Ако Комисията наистина си свърши работата, има риск за България да върне парите,“ смята Стоянова.

Карти на алтернативните маршрути, изработени с помощта на експерти


За повече информация:

www.kresna.org

Facebook страница на кампанията

Линк към подписката и видео за Кресненското дефиле.

Статия в Дневник по темата