Калиакра

Местността Калиакра е интересен случай, тук през последните 10-15 години са извършени толкова закононарушения, заграбване на земи и унищожение на природно и културно наследство , че дори Европейската комисия осъди България за част от тях.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/10/17/2163082_es_sudi_bulgariia_zaradi_ekonarusheniia_v_kaliakra/

https://dariknews.bg/novini/biznes/sydyt-na-es-bylgariq-e-v-narushenie-za-zashtitenata-zona-kaliakra-1543674

Според Европейския съд България е нарушила три европейски директиви – за птиците и за местообитанията и за необходимостта от екооценка, като е позволила изграждането на ветропаркoве в защитената зона „Калиакра“ и изграждането на голф игрище и туристически обекти в защитена зона „Белите скали“. Такова е заключението на генералния адвокат на ЕС, представено официално на 3 септември 2015 г.

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/kaliakra-kazusat-dnite-vetroparkove-21460347

След решението на съда, България договаря с Европейската комисия „да не бъдат премахвани изградените до момента вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели, вилни селища, инфраструктура в защитената зона”, но в замяна на това да наложи „забрана за издаването на нови разрешения за всякакво строителство на територията”. Но апетитите там продължат.

http://forthenature.org/news/3794

Забрана, която обаче се оказва неудобна за някой- създава се дезинформация в медиите и напрежение сред местните – Министъра на околната среда и водите Нено Димов дава всичко от себе си да насочи гнева към неправителствените организации – те са направили така, че да „пазят пилците, а не поминъка на хората“. Което обаче не е вярно-поминъкът на 99% от собствениците на земи не е засегнат по никакъв начин.

Дори пресцентърът на БСП се включва в какафонията и дезинформацията. Използвайки своите кметове в региона, БСП яхва протестите и внушава, че целта е  крайморска Добруджа да се превърне в „самозалесяваща се гора“, за да се проправи път на проучванията за шистов газ.

Създалото се напрежение кара премиера Борисов да нареди на екоминистъра Димов да спре изпълнението на въпросната заповед за забрана на строителството. Последният пък направо отменя тази заповед, с което отмени и забраната за издаване на разрешения за строеж. После се оказа, че терените в малката засегната територия са наистина само няколко и са собственост на близки точно до управляващите и до опозицията.

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/trite-golemi-lyzhi-v-skandala-kaliakra-6072430

Заради изискванията на съдебното решение започва работа по нова ,прецизирана заповед, която да съвместява интересите на местните , експерти и ЕК. Обаче десет дни преди тази заповед да влезе в сила са презаверени разрешителни за строеж на три парцела попадащи на територията на защитената зона.

Безочливите нарушения карай Калиакра продължават.

През 2018 медиите гръмват със скандалната новина, че главният архитект на Каварна е заверил в нарушение на Закона за устройство на територията три разрешения за строителство в терени край н. Калиакра, част от защитеното природно и приоритетно местообитание „Понто–сарматски степи“. Разрешенията са издадени в полза на дружеството „Калиакра инвест“, свързано с бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов.

Tрите строителни разрешения са били издадени първоначално на 7 февруари 2012 г., а срокът на валидността им е изтекъл на същата дата през м.г. В същото време в Закона за устройство на територията изрично е посочено, че повторното заверяване на вече издадени строителни разрешения може да стане не по-късно от три месеца след изтичане на валидността им. Въпреки това на 11 юли м.г. главният архитект на Каварна ги е заверил със собственоръчен подпис и печат.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/25/3333757_s_nevalidni_razresheniia_kavarna_se_gotvi_da_pozvoli/

Факт  е, че нарушение при издаването на разрешенията за строеж в имотите на „Калиакра инвест“ е било извършено още през февруари 2012 г. Те са били съставени без извършване на преценка на необходимостта от оценка за въздействие върху околната среда. Според Закона за устройство на територията това е следвало да бъде извършено още преди одобряване на инвестиционните проекти на компанията.

кмета на Каварна -Нина Ставрева следва да предприеме незабавно необходимите действия по спиране, забрана достъпа и издаване на заповед за премахване на незаконните строежи.

Противно на това в кореспонденция с министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите Ставрева настоява от обхвата на защитената територия край Калиакра да бъдат изключени не само трите строителни площадки, но и целите терени с обща площ от близо 340 дка, в които се намират. Ще продължим да следим случая.