ДЕБАТ ЗА КОВИД. Сдружаване и достъп до информация

Страхът скова и раздели населението и стана повод за мащабни финансови операции с публични средства, които се натрупаха като допълнителна дългова тежест на и без друго задлъжнелите до нива на фалит държави.

ДЕБАТ ЗА КОВИД не е кампания за ефективността на мерките, а е реакция на налагането им без публична консултация. Това е кампания за гражданско участие, относно регулиране политиката на държавата как се вземат решения от и в името на мнозинството за ограничаване на правата ни и използването на публични средства. Кампанията задава неудобни въпроси за начина, по който властта взима политически решения със здравен подтекст и икономически последствия, без достатъчен публичен и експертен диалог в условията на външно-политически внушения и директиви. Тя няма за цел, подобно на официалните мерки за контрол на населението, да вменява правилност на поведение, нито да пропагандира неподчинение, преди да се случат следните етапи на кампанията:

 1. Да съберем липсваща в публичното пространство информация, анализираме я и опишем за целите на публична дискусия. Да се създаде организационна група от граждани.
 2. Публична информационна кампания и широка коалиция от групи, които след дискусии и демократично вземане на решения, да създадат визия за действие и култура на поведение, отразяващи позициите на различните заинтересовани или засегнати от кризата.
 3. Да се комуникира с, и евентуално наложи на, правителството гражданската визия.

ВЛЮЧИ СЕ В КАМПАНИЯТА!

 • Търсим съмишленици, с които да събираме и обработваме информация и организираме групи по дейности на кампанията и по населени места, включващи дебати и активности извън социалните мрежи. Свържете се с нас, чрез отговор в групата за доброволци на поста от 4-ти септември или в отговор на поста от 23-ви октомври във фейсбук групата „ИСТИНАТА : Коронавирус …“ (ВНИМАНИЕ! Групата Coronavirus Bulgaria блокира поста, а администраторите не дадоха обяснение на запитване за причините, което поставя под въпрос целите и обективността на групата).
 • Дарения, за организационната дейност, може да изпращате тук с основание: „Ограбване – КОВИД“. Групата, която движи кампанията ще реши как да се ползват средствата.

Какво направихме до тук:

 • Сдружение „СОПА“, които се включиха в кампанията, получиха по законът за достъп до информация статистически данни (виж Заявления 341–369) относно брой тествани лица, брой установени случаи с коронавирус SARS-CoV-2, брой установени случаи с грипен вирус тип A, B или C, брой смъртни случаи, брой извършени аутопсии, данни за обявените грипни епидемии през 2018г., 2019г. и 2020г. 
 • Ето отговорите на Министерството на здравеопазването (МЗ) и областните РЗИ (Регионални здравни испекторати):

Принципи към които ще се стремим:

 • Решенията, които засягат дълбоко обществото се вземат след обществени дискусии и допитване. Напр.: държавен дълг в особено голям размер – над 1 милиард да се взема след референдум. Задължителни публични консултации (включително експертни) за мерки за ограничаване на правата на свободно придвижване, правото на събрания, на достъп до природата, правото на труд и др.
 • Широко участие, равенство при вземане на решения, доброволчество, прозрачност и отчетност, върховенство на националния интерес пред международни и тайни споразумения, приоритет на човешките права пред тези на държавата, критично мислене, компетентност и др.
 • Уважаване правата и мненията на различни заинтересовани страни и групи (граждани: рискови групи, неприемащи мерките, асимптомни, деца; засегнатия бизнес; природата; лекари; държавата и др.).
 • Разобличаване на конспирации и недоказани конспиративни теории.